Funderingar från en hemresande

Sitter och väntar på att köra till flygplatsen för att resa hem efter en skön sommar med underbart väder i mitt älskade Florida. Under tiden här har jag som vanligt nyfiket pratat om allting med massor av människor – kontorsfolk, sopgubbar, poliser, servitriser, butiksexpediter, ingenjörer, hantverkare, taxichaufförer, entreprenörer. Jag har frågat vad de känner, vad de är rädda för, vad de tror om valutgången nästa år.

Samtliga, utan undantag, är negativa till den enorma illegala invandring som skett och som den amerikanska makteliten sett mellan fingrarna med. Siffrorna varierar men det talas om att upp till 30 miljoner illegala invandrare kommit in i landet under de senaste åren – mestadels latinamerikaner men också en del människor från Afrika.

Presidentkandidaten och miljardären Donald Trump har inte varit försiktig med orden. Han menar att exempelvis Mexico ”exporterar” huvudsakligen kriminella och våldtäktsmän, som kommer till USA för att leva på socialbidrag. Trump är synnerligen populär i opinionsmätningarna men det är lång tid kvar till valet och många menar att Hillary Clinton kommer att ta hem segern.

Ryska Lana, som jobbar som expedit på klädavdelningen i Harley Davidson-butiken Six bends, menar att valresultatet inte spelar någon roll för henne:

”Jag lyckades få ut mina barn från Ryssland och kom hit för sexton år sedan. Putin och vad han gör skrämmer mig enormt och oavsett vad som händer här så är det bättre att leva i USA.”

Lika positiv är inte min vän, detektiven Mark. Han ser dystert på framtiden, anser att Florida är hotat av både för höga skatter och för många invandrare. Hans nya plan är att fly till bergen i Tennesse, bygga ett vedeldat, tvåvånings trähus ute i naturen, köpa 20 acres mark och bygga en egen skjutbana samt skaffa kossor eller hästar:

”Om två år kommer man inte att kunna vistas i Orlando och det blir inte mycket bättre här på västkusten. Jag sticker innan det smäller.”

Även om ekonomin nu är oerhört stark jämfört med under krisen – Floridas arbetslöshet har minskat och det byggs så det knakar medan fastighetspriserna stiger kraftigt – så finns det förstås människor som är oroliga för ekonomin. Men – ändå står det problemet i skuggan av invandringen.

För bara en stund sedan läste jag att EU begärt en utredning av vad människor i Europa tycker om den enorma invandring – läs huvudsakligen flyktingström – som skett i sen tid. Under årets första fem månader nådde 153 000 migranter fram till EU:s gränser.

I genomsnitt 56 procent av EU-medborgarna är negativa till invandring från länder utanför EU.

I Sverige är 66 procent positiva.

I Tjeckien är 81 procent negativa.

Varken ekonomi eller migration är någon lätt nöt.

Jag är positiv till invandring så länge det finns möjligheter att erbjuda invandrarna arbete, bostäder och ett värdigt liv.

Jag är positiv till flyktingmottagning så länge det finns a) en plan b) realistiska möjligheter att integrera flyktingarna i samhället c) bostäder d) utbildning och arbete.

Resten får du räkna ut själv.

Dessutom anser jag fortfarande – oavsett hur många som viftar med det nötta och uttjatade rasistkortet – att alla som vistas i Sverige ska följa svensk lag och att varken traditioner, kultur eller religion på något sätt får användas som ursäkt för kvinnoförtryck eller brottslighet.

Nu reser jag hem till det land jag också älskar.

Men som behöver en helt ny och stark politisk ledning, oavsett färg, som kan se den nya världens problem med öppna ögon.

Och agera.

9 svar på ”Funderingar från en hemresande

  1. Jag har svårt att tänka mig att 66% av Sveriges befolkning skulle vara positiva till utomeuropeisk invandring.

  2. Välkommen hem.Följer din blogg med stor uppmärksamhet.
    Du är en lika frisk fläkt som soldatmamma.blogspot.com.
    Bättre betyg kan man inte få!

  3. Hej Dag! Jag tycker att det är förvånande att så många som 66 procent i Sverige är positiva till invandring utanför EU och undrar hur denna undersökning är genomförd! Den hittillsförda invandringen, handlar ju om hushållning av begränsade resurser och får våra nya svenskar bostäder och personlig assistans, ifall behov av detta föreligger, blir ju andra utan, vilket oundvikligen leder till spänning mellan olika grupper. Mitt parti, SD, driver frågan att Sverige givetvis ska ta emot kvotflyktingar man tidigare åtagit sig, men att nu måste frågan om migranter lösas på andra sätt. Det tycker jag är bra.

  4. Hej Dag. Jag undrar om det kommer ut någon 7:e bok om Christopher Silfverbielke och i så fall när. Tycker de andra böckerna har varit suveräna.

Kommentarer är stängda.