Författarfunderingar, del 2: Men jag stjäl ju inte, ehm … egentligen …

Jag läser i Dagens Industri att en av grundarna till fildelningssajten The Pirate Bay, Peter Sunde, nu fått ytterligare en smäll av rättssystemet, tvingas betala nästan 3,8 miljoner i skadestånd och hotas med att betala ytterligare 9,3 miljoner om intrången fortsätter.

Det känns bra. Det ska kosta att stjäla.

Kritikerna tycker naturligtvis annorlunda. För det första är det ju lite hippt och ballt och käckt att ladda ner utan att betala. Då är man smart och lite high tech.

Nej. Man är en tjuv. Så enkelt är det.

Låt mig ge dig några siffror så att du förstår vad jag menar. När jag började skriva under bokavtal trodde jag kanske som så många andra att storkovan skulle ramla in direkt. Kontraktet gjorde mig lite snopen, inte minst eftersom vi var två författare som skulle dela på pengarna. Men siffrorna talade sitt tydliga språk: 13,50 kronor per skalle för en inbunden bok, nästan lika mycket för en ljudbok, en krona och femtio öre för en pocket.

En krona och femtio öre. Före skatt och sociala avgifter.

Du behöver inte vara nationalekonom för att räkna ut hur mycket det blev kvar i fickan och hur många böcker man måste sälja för att kunna få ut en dräglig månadslön.

”Gnäll inte”, säger kritikerna. ”Jobba med något annat om du inte gillar det.”

Nej. Jag älskar mitt jobb. Men inte att någon stjäl min lön. Skulle du acceptera att någon stal din? Dessutom vet du kanske hur mycket du får den 25:e varje månad. Jag får betalt en gång om året och kan bara försöka gissa mig till vad det blir. Sedan ska pengarna räcka tills nästa år.

När tidningen Svensk Bokhandels chefredaktör för några år sedan gjorde en högst ovetenskaplig undersökning kom han fram till att det fanns färre än 60 författare i Sverige, som kunde leva på sitt skrivande. Låt oss vara lite mer generösa i dag och säga 200, av många tusen. Resten har brödyrken på dagarna och får skriva på nätter, helger och semestrar.

När det gäller sångare och musiker är det minst lika illa.

”Det är skivbolagens fel!” skriker kritikerna. ”De får skylla sig själva, de skulle inte ha tagit så jävla mycket betalt för en CD-skiva.”

Med den logiken skulle det också vara lagligt och moraliskt okej att gå in i butiker och stjäla allt man tycker är onödigt dyrt.

Kritikerna fortsätter: ”Och förresten kan artisterna tjäna fett på sina världsturnéer!”

Ja. Det kan Bruce Springsteen och de andra i samma division. Men inte solisten från Oslo, det ambitiösa, nystartade bandet från Skurup, Härnösand, Shitville, Prag, Brighton, Beijing eller Lyon. Där blir det inga världsturnéer i första taget (om det blir några alls) och om de inte får betalt för sitt arbete kan de inte fortsätta spela eller sjunga.

För några år sedan deltog jag i en debatt om illegal nerladdning på Bokmässan i Göteborg. I ena ringhörnan satt jag, Björn Ranelid och en representant för Svenska Förläggareföreningen.

I den andra satt den gamle vänsterledaren Lars Ohly. Han flinade gott åt att vi ville ha betalt för vårt jobb och ansåg att om man bara laddade ner för eget bruk så var det okej. Jag fick publikens applåder för mitt svar:

”Vad du säger, Lars, är att det är okej att jag snor din cykel om bara jag själv cyklar på den och jag inte lånar ut den eller säljer den. Det samhället vill inte jag leva i.”

Ohly slutade flina och såg faktiskt lite ledsen ut. Kanske hade någon snott hans cykel, vad vet jag?

Jag har under årens lopp deltagit i en ändlös rad debatter med kritiker som försöker få mig att förstå att jag är dum i huvudet. För det de tar är ju bara en kopia, inte ett original. Alltså gör det inget. Vad de inte förstår är att varje såld ljudbok kanske skulle ha gett mig sex, sju kronor som jag behöver eftersom jag liksom dem får en bunt räkningar varje månad.

Jag har också som ett experiment polisanmält de som laddat ner mina böcker illegalt. Jag har sett utredningar läggas ner för att poliser och åklagare inte riktigt förstått vad som har skett. Jag har överklagat och serverat poliserna ip-nummer, namn, adresser och telefonnummer till dem som laddat ner illegalt. Och sett utredningar läggas ner på nytt.

Just därför känns markeringen mot The Pirate Bays grundare så rätt. Att det sedan finns en bunt liknande tjänster är tragiskt, men speglar å andra sidan samhället i stort – att tjuven ofta ligger ett steg före en föråldrad lag.

Det här är egentligen väldigt enkelt: Författare, kompositörer, sångare och musiker måste som alla andra få lön för sitt arbete för att kunna leva. Om de inte får det så blir de tvungna att sluta författa, komponera, sjunga eller spela.

Den som inte vill förstå det lider inte bara av en stor brist på respekt mot yrkesmänniskor.

Utan också av att vara dum, fast på riktigt.

Läs hela artikeln här:

http://www.di.se/artiklar/2016/6/16/miljonsmall-for-pirate-bay-grundare/

 

19 svar på ”Författarfunderingar, del 2: Men jag stjäl ju inte, ehm … egentligen …

  1. I must admit I’m a ’flitig’ downloader – movies mostly but also books (not music since Spotify came on the scene).
    However I’ve never pretended that what I was doing was right – and also consider the arguments for it as bullshit. People who make these arguments suffer from some weird form of cognitive dissonance and seem incapable of understanding the consequences of their actions.
    I would say that I would happily pay a monthly fee to download items – and that I do buy books quite often too.
    All the best

  2. nja håller inte riktigt med där
    att man laddar ner typ musik och böcker för att kolla
    det betyder ju inte att alla som laddar ner en bok skulle köpa boken
    ja menar vem köper en bok eller skiva av nån man aldrig hört talas om

    • Nä, och vem fan köper choklad eller oxfilé som man aldrig har provsmakat? Bättre att sno den först, förstås…

      • allt e ju relativt men köper du en bil utan att provköra om man nu ska jämföra med allt

        • Nej. Men då har bilägaren gett mig tillstånd att provköra. Jag stjäl inte testbilen från Volvo.

      • Han har medverkat till att möjliggöra fildelning, men har han stulit något verkligen? Det är ju lite som att säga att Posten är knarkkurirer för att droger kan skickas via dem.

        • Jag vill minnas att det brukar rubriceras som medhjälp till grov stöld alternativt häleri när man hjälpt någon som stulit att förvara det stulna och/eller lämna stöldgodset vidare. Vad det kallas är mindre viktigt för mig. Jag vill fortfarande bara ha svar på några få frågor som ingen kunnat svara på hittills:
          1. Du, som kanske har månadslön – skulle du tycka att det var okej att jag halverade den för dig den 25:e?
          2. Varför ska jag inte få fullt betalt för mitt arbete – ALLT arbete?
          Tacksam för svar.

          • Viktigt är att kalla en spade för en spade. Du påstår att Pirate Bay stulit, jag tycker inte att det stämmer. Pirate Bay har tillhandahållit en plattform för fildelning. Jag instämmer inte i att du kallar Peter Sunde tjuv. Vad är fullt betalt förresten? Mellanhänder är svårt att komma ifrån, förlag, skivbolag, Spotify osv. Jag har månadslön, precis som jag antar att de som levererade isen till isskåp hade. Sen kom elektrifieringen. Vi elektriker försåg hushållen med el, som gav nya möjligheter. Iskarlarna blev överflödiga, tyvärr. Kan kanske vara ett kommande ”enklare jobb” som politikerna sätter sin tilltro till?
            https://sv.wikipedia.org/wiki/Issk%C3%A5p

          • Du har delvis rätt. I andra sammanhang kallas det Sunde håller på med antingen för medhjälp till grov stöld, eller häleri.
            Egentligen struntar jag i vad det kallas. Fortfarande har ingen – jag menar ingen – lyckats förklara för mig varför jag inte ska få betalt för mitt arbete.
            Det räcker bra för mig.

  3. Hej.

    Att ladda ned material som ägaren eller skaparen inte godkänt för detta är en form av stöld, så mycket är glasklart.

    Å andra sidan kan jag köpa en bok och låta min fru läsa den utan att betala mer.

    Knivigt värre då, om jag laddar ned något lagligen. Får någon annan läsa e-boken från min skärm? Om svaret är ja, låt säga att jag bor i kollektiv med eget nätverk: får övriga i kollektivet läsa det jag lagligen laddat ned? Och så vidare – det går inte att varken rakt överföra koncept och ägandeformer från fysiska produkter till elektroniska, eller tvärtom. Resultatet blir en smula skruvat.

    Det som tidigare hindrade masskopiering av mediala produkter var ju faktiskt teknologiska möjligheter till detta, samt spridning; inte lagstiftning som försökte förbjuda kopiering av LP till kassett eller från ett VHS-band till ett annat.

    Jag skulle tro att risken är hög för att diverse kreatörer kommer att upptäcka att de med sina krav på sträng lagstiftning mot e-stöld/illegal fildelning alltför sent upptäcker att de gett stater alldeles för stor möjlighet att granska, godkänna eller censurera medborgarens media-konsumtion. Trots allt är steget från att få sin hårddisk spionerad på i syfte att hitta terror-relaterat material, till värdegrundsvidriga åsikter, till nedladdat material en illusion: där en statlig (eller snarare korporativ) polis inte skulle kunnat genomföra razzior efter entartete kunst eller förbjudna böcker hos medborgaren, är samma intrång när det sker elektroniskt lättare att genomföra.

    Jag tror att vi snart är tillbaka i det medeltida och antika systemet med tudelad konst: en skapad av och med folket (Patreon, Kickstarter osv) och en skapad av redan bemedlade eller på uppdrag av mecenater.

    Det kanske är den enda vägen vidare?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  4. Du är ute och reser rätt kraftigt med ditt resonemang här Dag.
    Det är inte rätt att ladda något som är upphovsrättsskyddat och det har du rätt i. Det du inte förstår är att de har gjort ett protokoll (sätt) att ladda ner saker med. Alltså lagliga saker, eller olagliga saker och det är inget konstigt alls egentligen. De har dessutom haft en sida som pekar på var dessa filer finns. Det kontroversiella i det hela är att Google eller alla andra sökmotorer borde vara lika olagliga egentligen…….. Och varför tillåts deras protokoll (BitTorrent) att användas till annat? Det är precis som någon skrev ovan, att det är som att skicka olagligt material med posten. Attackera rätt sak med dina åsikter, som i sak är rätt egentligen och det är inte Peter Sunde! Det är moralen i folks användande av internet och att allt är gratis.

    • Du har delvis rätt. I andra sammanhang kallas det Sunde håller på med antingen för medhjälp till grov stöld, eller häleri.
      Egentligen struntar jag i vad det kallas. Fortfarande har ingen – jag menar ingen – lyckats förklara för mig varför jag inte ska få betalt för mitt arbete.
      Det räcker bra för mig.

      • Du har rätt i att det är stöld att ladda ner materialet och jag lider med de som förlorar på det, tro inget annat Dag. Det finns precis som jag skev ett dilemma med det här och det är att alla sökmotorer pekar på olagligt material också. Varför är inte de medskyldiga? De enda som egentligen begår brott är väl de som delar ut och de som laddar ned materialet, så hur kan Sunde vara skyldig när ingen annan är det? Tuff nöt att knäcka naturligtvis, men det är i min värld justitiemord av rang tyvärr.

        PS……Jag köper mina böcker 🙂

        • Du har rätt i att juridiken är allt annat än enkel.
          Däremot är jag enkelspårig – jag saknar respekt för alla som är inblandade i brottet på ett eller annat sätt.
          Det mest tragiska är dock att de inte förstår att de som producerar måste få betalt för att kunna fortsätta producera…

  5. Frågan är hur många gånger man ska ha betalt för samma sak. Har man t.ex. som författare eller låtskrivare inte åstadkommit något nytt på tjugofem år så ska vederbörande och efterlevande inte ha ett öre, då ska copyrighten löpa ut.

  6. Du hoppar över kopie-argumentet som att det inte skulle betyda något. Det gör det! Om vi tar ditt exempel med Ohly: om du istället för att stjäla hans cykel gör en perfekt kopia av den så ni båda har varsin cykel att cykla på gissar jag att han inte skulle bry sig ett dugg.

    Sen kan du inte använda falsk logik i argument o tro att de håller vatten. En nerladdning är inte = garanterat köp. Gratis är alltid prisvärt. Folk skulle plocka använda diskborstar om man presenterade dem snyggt, och gjorde det enkelt för alla att ta del av dem.

    Ok jag låt säga att jag köpt din bok, skall du kunna kontrollera så att jag inte låter någon annan läsa den? Om vi tar det någon skrev ovan, min sambo vill läsa den, får hon det? Om hon får det hur många andra får det? Min syster? Hennes familj? Vart drar du gränsen?

    När det sen gäller att få betalt för det man gillar att göra så är det ingen naturlag som säger att så är fallet. Finns massor med folk som inte får betalt för saker de gillar att göra, och varför skall en grupp människor få betalt om o om igen för samma arbete? Får en snickare som tillverkar en stol betalt för varje människa som sitter på stolen?

    Som jag ser det behövs det nog en ny modell för att kunna ta betalt för ”konst”. Man får helt enkelt kapa bort mellanhänderna och erbjuda sin produkt till det pris någon är beredd att betala. Du säger att du får 1.50 kr för en pocket. Tror det finns en hel del som skulle kunna sträcka sig till att betala 3 kr. Se där! Dina inkomster för pocket har fördubblats! Musiker får ge sig ut och spela på samma sätt som de gjorde för inte så länge sen, men kan inte längre förvänta sig att bli mångmiljonärer på en låt…osv osv.

    De som gjorde hålkort till självspelande pianon tyckte nog också det sög när grammofonen kom. Verkligheten är dock vad den är, tills den förändras.

    • Jag ser att du a) antingen inte har läst mitt inlägg alls eller b) att jag inte lyckats förklara vad jag menar.
      So – I rest my case. Låt alla kopiera och stjäla tills händerna blöder, det blir nog bra… :o)

Kommentarer är stängda.